فیتنس چیست ؟
همانطور که میدانید همهی انسانها خواهان داشتن بدنی سالم و با نشاط هستند. بدنی که با تغذیهی صحیح و اصولی، تحرک، ورزش و نرمش و با رعایت یکسری نکات مانند دوری از دود و دخانیات، استرس و … در عالیترین وضعیت سلامت خود باشد. دستیابی به چنین وضعیت بدنی کار راحتی نیست و مستلزم زمان گذاشتن و دقت و مراقبت کردن از آن میباشد. اگر بدن خود را دوست دارید و سلامت آن برایتان مهم است، پس برای حفظ آن تلاش کنید و این نعمت ارزشمند را قدر بدانید. بدنی که سالم باشد، سیستم ایمنی قویتری دارد، در مقابل بیماریها به راحتی از پا نمیافتد و پر زور و قدرت و پرتوان است. زود خسته نمیشود، ضربان قلب و تعداد تنفس همه به تعداد نرمال است و به طور کلی سلولهای بدن در وضعیت خوبی قرار دارند.
داشتن بدنی قوی، قدرتمند و سالم خواستهی هر انسانی است. بدنی که هم عملکرد اندامهای داخلی آن خوب و عالی باشد و هم شکل ظاهری و شمای کلی بدن. این تمایل در دو جنس زن و مرد وجود دارد. علاقهی آقایان به فیتنس، بدنسازی، باشگاه رفتن و تلاش برای ساختن هیکلی عضلانی و ایدهآل گواه این ماجراست. از طرفی خانمها نیز به ورزش علاقهمندند چون حفظ تناسب اندام برایشان مهم است. آنها میتوانند حرکات را حتی در منزل انجام داده و به اندام ایدهآل خود دست یابند.
امروز در این مقاله قصد داریم بیشتر در خصوص فیتنس با شما صحبت کنیم، به معرفی این رشتهی ورزشی پرداخته و در خصوص فیتنس بدون مکمل برایتان توضیح دهیم. اگر شما هم به این مباحث علاقهمندید پیشنهاد میکنم تا پایان مقاله همراه ما باشید.
فیتنس چیست؟
فهرست مطالب این مقاله
احتمالا واژهی فیتنس زیاد به گوشتان خورده است. مخصوصا اگر اهل ورزش و بدنسازی و یا در تلاش برای ساختن یک هیکل ایدهآل برای خود باشید. فیتنس یک واژهی لاتین به معنی تناسب اندام است و از دو بخش FIT به معنی مناسب و NESS به معنی بالا بودن و برتری تشکیل شده است. فیتنس علاقهمندان زیادی بین جماعت ورزشکار و غیر ورزشکار در سراسر جهان دارد و نام یک رشتهی مسابقه ای نیز هست.
این رشتهی ورزشی رژیم غذایی اصولی، تمرینات سبک و حرکات قدرتی و هوازی دارد و پر از تمرینات مختلف برای عضلات مختلف بدن است. در این رشته، تمرین برای عضلات سینه، شکم، مچ، گردن، بازو و … وجود دارد که فرد با انجام اینها در واقع بدن خود را تحت فشار قرار میدهد. شنا، پرس سینه، باکس جامپ و … نام برخی از این تمرینات هستند.
هدف از فیتنس دستیابی به سلامت جسمی و روحی و جلوگیری از ابتلا به بیماریهای مختلف چون چاقی و … است. افرادی که فیتنس را دنبال میکنند، یا هدفشان شرکت در مسابقات است و یا به منظور حفظ وضعیت سلامتیشان این کار را میکنند.
در فیتنس محدودیت سنی و جنسیتی وجود ندارد و هر کسی مایل باشد میتواند آن را دنبال کند. برخی رشتههای ورزشی مانند bodybuilding و crossfit برای همه مناسب نیستند و محدودیت سنی دارند. بهتر است قبل از شروع این ورزشها با فیزیولوژیست ورزشی یا پزشک متخصص مشورت گردد اما فیتنس اینگونه نیست و از آنجا که موجب بهبود عملکرد عضلانی، عصبی و بهبود کارایی قلب و عروق میشود، منعی برای افراد مختلف ایجاد نمیکند.
مزایا و معایب فیتنس
همه میدانید که بهترین و اصولیترین راه برای رسیدن به تناسب اندام و داشتن هیکلی ایدهآل، انجام تمارین ورزشی درست و تغذیهی سالم است. این امر اما در ورزشکاران حرفهای فیتنس کمی فرق میکند. برنامهی ورزشی و تغذیهی آنها نسبت به افراد عادی کمی سختتر است چون میبایست در یک بازهی زمانی مشخص میزان چربی و آب بدن خود را کم و کمتر کنند. ضمنا گاهی در صورت استفاده از برخی داروها ممکن است سلامتشان به خطر افتد. به همین دلیل ورزشکاران فیتنس باید به شکل اصولی و دقیق، تحت نظر پزشک و مربیهای کاربلد فعالیت کرده تا دچار مشکل نشوند.
در اینجا به ذکر برخی مزایا و معایب رشتهی فیتنس میپردازیم و شما را بیشتر با این رشتهی ورزشی آشنا میکنیم:
مزایا:
- دستیابی به توان بالای قلبی عروقی
- بالا بردن استقامت بدن
- افزایش انعطافپذیری بدن
- سوزاندن چربیهای اضافی و دستیابی به کمترین درصد چربی در بدن
- قویتر شدن، عضله سازی و دستیابی به قدرت عضلانی بالا جهت انجام فعالیتها
- تنظیم میزان پروتئین و ماهیچهها در بدن ( میزان استاندارد)
- بهبود کارکرد سیستم ایمنی بدن
- بهبود وضعیت خواب
- افزایش سطح انرژی بدن
- کاهش احتمال ابتلا به بیماریها و مبارزه با اضطراب و افسردگی
معایب
دنبال کردن رشتهی فیتنس اگر تحت نظر پزشک و مربی حرفهای باشد، برای بدن مشکلی ایجاد نمیکند؛ اما گاهی اوقات به دلیل مصرف برخی داروها و مکملها دور از نظر پزشک، افراط و زیادهروی در مصرف دارو و مکمل، عدم کنترل داروها توسط پزشک و بیتوجهی به دستورات پزشک و مربی مشکلاتی برای فرد ایجاد خواهد شد.
به طور کلی توصیه میشود برای رسیدن به تناسب اندام از دارو استفاده نکنید و تمرکزتان تنها روی ورزش صحیح و تغذیهی اصولی باشد.
تفاوت فیتنس و بدنسازی
اگرچه فیتنس و بدنسازی شبیه به هم به نظر میرسند و یک ریشه دارند، اما تفاوتهایی نیز با هم دارند که در ادامه به بیان آن میپردازیم. اولین تفاوت آنها در تعریفشان است:
تعریف فیتنس: وضعیتی است که در آن فرد با رعایت رژیم غذایی مناسب و انجام حرکات ورزشی، سلامت جسمانیاش تامین میشود.
تعریف بدنسازی: انجام حرکات ورزشی با استفاده از وزنههای مختلف و در بازههای زمانی مشخص شده است. در بدنسازی، عضلات فرد درگیر میشود و موجب افزایش حجم، توان و قدرت عضلات میگردد.
تفاوتهای دیگر را به صورت تیتروار برایتان گفته و در خصوص هر کدام توضیح مختصری ارائه میکنیم:
تفاوت در حجم ماهیچه:
در بدنسازی، بیشترین تمرکز بر حجیمسازی عضلات است و بدنسازان ماهیچههایی بزرگ و قوی خواهند داشت. اما کسانی که فیتنس کار میکنند، بیشتر بر زیبایی و فرم ماهیچه ها تاکید دارند. البته این را بدانید که عضله سازی و تقویت ماهیچه برای فیتنس کاران نیز بسیار مهم است.
میزان متفاوت کالری دریافتی
تمرکز ورزشکاران فیتنس بر روی چربیسوزی است و مایل به دریافت کمترین میزان کالری در بدن خود هستند. اما در بدنسازی اینگونه نیست و از آنجا که بدنسازان میخواهند چربی را به ماهیچه در بدنشان تبدیل کنند، به جز در زمان مسابقات، محدودیتی در میزان کالری دریافتی خود ندارند.
برخی متخصصان ورزشی معتقدند که میزان کالری دریافتی روزانه در بدنسازان 5000 کالری است که نیمی از آن را از طریق مصرف مکملها به دست میآورند اما این میزان در فیتنسکاران 2500 کالری است.
تفاوت در میزان پروتئین دریافتی
فیتنسکاران و بدنسازان تقریبا رژیم غذایی برابری دارند اما یک بدنساز به دلیل ساخت عضله و افزایش حجم آن پروتئین غذایی و مکملهای بدنسازی زیادی دریافت میکند در حالیکه فیتنسکار با توجه به سوخت وساز بدنش میزان پروتئین کمتری مصرف میکند.
تفاوت در مقدار مصرف مکملهای ورزشی
قانونی در این باره وجود ندارد اما به طور کلی بدنسازان به دلیل حجیمسازی ماهیچههایشان مکملهای غذایی بیشتری مصرف میکنند اما فیتنسکاران معمولا غذاهای سالم و مکملهای سالم و طبیعی میخورند.
تفاوت در نوع جلسات ورزشی و زمان آن
این تفاوت در تعداد جلسات ورزشی نیز هست و همچنین طول جلسات آنها هم فرق میکند. معمولا جلسات تمرینی فیتنس کاران کوتاه تر از بدنسازان است. البته با توجه به برنامه تمرینی که دارند، ممکن است جلسات ورزشی کوتاه تر یا طولانی تر باشند.
بدنسازان در جلسات تمرینی خود بیشتر به وزنه برداری میپردازند اما فیتنسکاران گاهی وزنه میزنند.
بدنسازان معمولا افرادی قوی، قدرتمند، با عضلات حجیم و وزن زیاد هستند اما هدف از انجام فیتنس، حفظ سلامتی و تندرستی، فعال بودن و روی فرم ماندن است. در واقع در فیتنس کالریهای اضافه جهت رسیدن به تناسب اندام سوزانده میشود.
به طور کلی اگر بنگریم مردان بیشتر تمایل به بدنسازی و زنان تمایل به حرکات فیتنس دارند.
فیتنس بدون مکمل یا نچرال فیتنس چیست؟
همانطور که پیشتر اشاره شد، فیتنس ورزشی محبوب بین جوانان است چون موجب حفظ سلامت بدن و رسیدن به تناسب اندام میشود. پایه و اساس فیتنس چربیسوزی است و ورزشکار با رعایت رژیم غذایی خاص و کاهش مقدار کالری دریافتی خود ضمن انجام حرکات ورزشی چربیسوزی میکند. شما اگر طبق همین دستور پیش بروید، نیازی به مکملهای انرژیزا نخواهید داشت. در واقع توصیهی متخصصان هم همین است که به جای استفاده از این مکملها، تمرکز خود را روی تمرینات صحیح بگذارید.
در فیتنس، ورزشکاران از مکمل های استروئیدی و داروها استفاده نمی کنند. آنها به صورت طبیعی و به دور از چالش های داروهای استروئیدی تمرین می کنند و اهداف بلند مدتی را برای خودشان در نظر می گیرند.
افرادی که فیتنس نچرال کار میکنند، همواره در تلاش برای افزایش تودهی عضلانی و کاهش چربیهای بدن هستند. این هدف باعث دستیابی به اندام عضلانی تر، برجستگی رگ ها و به طور کلی زیبایی اندام می شود.
تمام اقداماتی که ورزشکاران فیتنس نچرال انجام میدهند شامل دو مرحله است:
مرحلهی اول: فشار وارد کردن بر عضلات با بلند کردن وزنه و دمبل زدن، عضله سازی با سوزاندن کالری بیشتر.
مرحلهی دوم: پیشروی طبق یک برنامه و رژیم غذایی مناسب تا از این طریق بتوانند میزان کالری و انرژی دریافتیشان را کم کنند. این امر موجب افزایش فعالیت بدنی و چربیسوزی در آنها میشود.
آب کردن چربیهای شکم در فیتنس نچرال کار سخت و زمانبری است و ورزشکاران باید با تلاش زیاد و فشار آوردن بر چربیها آنها را از بین ببرند. به همین دلیل مکملهای ورزشی برای کمک به ورزشکاران تولید میشوند تا فشار وارد شده بر بدن آنها را کم کنند. اما باید گوئیم که هنوز اثرگذار بودن بسیاری از این مکملها اثبات نشده است و بسیاری از آنها تنها با هدفهای تبلیغاتی و فروش محصول تولید شده و تاثیر چندانی بر چربیسوزی و عضلهسازی ندارند. ضمن اینکه افراط در استفاده از این مکملها ممکن است صدمات جبران ناپذیری هم داشته باشد.
وقتی بدانید بسیاری از این مکملها مفید و تاثیرگذار نیستند و کمکی به شما نمیکنند، کافیست تا دیگر به استفاده از آنها تمایلی نشان ندهید. ممکن است بگوئید این مکملها تاییدیه از سازمان غذا و دارو دارند. اما بدانید که FDA فقط وظیفهی تنظیم و نظارت روی این محصولات را دارد و کلیهی آزمایشهای لازم را به عهدهی شرکت سازندهی این مکملها گذاشته است. این شرکتها هم برای فروش محصولشان گاهی دست به تبلیغات اغراق شده میزنند و مثلا مکملهای خود را معجزهای برای چربیسوزی و لاغری معرفی میکنند در صورتیکه در واقعیت اینگونه نیست.
به شما توصیه میکنیم در استفاده از مکملهای لاغری یا انرژیزا بسیار دقت و احتیاط به خرج دهید و تا جای ممکن سعی کنید بدون مصرف این مکملها به اندام دلخواه خود برسید. فراموش نکنید تغذیهی صحیح و اصولی، ورزش، حرکات و تمرینات مناسب به همراه استراحت کافی بهترین و بیخطر ترین راه برای حفظ تناسب اندام شماست.
در فیتنس نچرال بنا به توصیه و تشخیص مربی، ورزشکار می تواند از مکمل های ورزشی و غیر استروئیدی استفاده کند. حقیقت این است که استفاده از مکمل های استروئیدی زودتر شما را به نتیجه می رساند؛ اما به چه قیمت؟ مکمل های استروئیدی عوارض سنگینی را برای بدن دارند. تنها کسانی که قصد رقابت و یا شرکت در مسابقات را دارند می توانند از این مکمل ها استفاده کنند. سایر ورزشکارانی که اهداف بلند مدتی را برای خود در نظر گرفته اند و می خواهند سبک زندگی سالمی را بسازند، می توانند از مکمل های غیر استروئیدی استفاده کنند و یا با بالا بردن کیفیت تغذیه شان نیازهای بدنشان را برطرف کنند.
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
من 3 ساله کلاس فیتنس از آسان اسپرت میرم و خیلی عادت کردم به ورزش و اگه یه روز نرم تمام برنامه هام بهم میریزه
خیلیم عالی، به این روند خوبتون باید تا همیشه ادامه بدید و مثل یک وعده ی غذایی بهش نگاه کنید که غیر قابل حذف از برنامه روزمره زندگیتون باشه