10 فایده بدنسازی در دوران بارداری
بدنسازی در بارداری خوب است یا بد؟ آیا تمرینات مقاومتی باعث سقط جنین می شوند؟ آیا تمرینات بدنسازی عوارضی چون افتادگی رحم را به دنبال دارند؟ و…
رحم بخش مهم و انعطاف پذیر بدن هر خانمی است. این عضو از بدن می تواند جنین را در طول 9 ماه در خود نگه دارد و پس از زایمان به حالت طبیعی اش بازگردد. شگفت انگیز است! اما بسیاری از خانم ها علیرغم اینکه زایمان کرده اند، نه افتادگی رحم دارند و نه با مشکلاتی همچون سقط جنین و پایین آمدن جفت در دوران بارداری مواجه شدند. ضمن تمام این موارد تمرینات بدنسازی شان را انجام دادند و بدنی سرحال و شکمی تخت دارند. آیا می خواهید با تمام ناگفته هایی که در خصوص بدنسازی در بارداری مطرح است، آشنا شوید؟ این بخش از فیتنس پرشین به تمام خانم هایی که بارداری و زایمان را تجربه کرده اند و خانم هایی که تجربه نکرده اند، تعلق دارد.
بدنسازی در دوران بارداری
بدنسازی در بارداری خوب است یا بد؟
فهرست مطالب این مقاله
یکی از مهمترین دغدغه خانم هایی که به فیتنس و بدنسازی نچرال علاقه مند هستند این است که آیا بدنسازی در دوران حاملگی خوب است یا خیر؟ در یک کلام و بسیار کوتاه باید بگوییم این برای شما فوق العاده عالی است! هرگز از آن غافل نشوید و صرف نظر نکنید! انجام تمرینات بدنسازی قبل، حین و حتی بعد از بارداری به تمام خانم ها توصیه می شود. اگر با فواید آن آشنا شوید قطعا تمرین با وزنه را ترک نخواهید کرد.
تقویت عضلات شکم و هسته مرکزی بدن برای هر ورزشکار مبتدی و حرفه ای ضرورت دارد. همانطور که می دانید رحم خانم ها عضوی است که باید به خوبی تقویت شود؛ زیرا مهمترین اتفاق در بدن خانم ها می افتد و آن بارداری و زایمان است که به این عضو مربوط می شود. با انجام تمرینات بدنسازی می توانید عضلات کف لگن را به خوبی تقویت کنید و دیگر بلند کردن اجسام سنگین وزن برایتان مشکلاتی از قبیل افتادگی رحم به وجود نیاورد.
با توجه به این موضوع باید بگوییم تمام خانم ها می توانند زیر نظر مربی در دوران بارداری شان بدنسازی انجام دهند؛ بدون آن که هیچ مشکلی برای خودشان یا جنین شان به وجود بیاید. صد البته که اگر قبل از اقدام به بارداری تمرینات مقاومتی انجام دهند، بارداری آسان تر و بهتری را تجربه خواهند کرد.
برنامه تمرین بارداری
آیا تمرینات مقاومتی باعث سقط جنین می شود؟
دوران بارداری دوران بسیار حساسی است. بدنسازی در بارداری بایدها و نبایدهای خاص خودش را دارد که باید توسط مربی تعیین شود. در نظر داشته باشید بدن هر کس با دیگری فرق دارد. همچنین شرایط بارداری خانم ها با یکدیگر متفاوت است. بنابراین باید بگوییم بدنسازی باعث سقط جنین نمی شود؛ بلکه اگر زیر نظر مربی و به صورت اصولی انجام شود، به حفظ سلامت جنین و مادر در دوران حاملگی کمک زیادی نیز می کند.
آیا تمرینات بدنسازی باعث افتادگی رحم می شوند؟
با توجه به اینکه بدنسازی در بارداری فواید بسیار زیادی دارد باید بگوییم انجام این تمرینات برای رحم خانم ها مشکلاتی همچون افتادگی به وجود نمی آورد. آیا می دانید کدام دسته از خانم ها مستعد افتادگی رحم هستند؟ در واقع خانم هایی که به طور مکرر اجسام سنگین بلند می کنند و برای تقویت عضلات و سلامتشان ورزش نمی کنند، مستعد افتادگی رحم هستند. البته عوامل دیگری همچون زایمان های مکرر، به دنیا آوردن نوزاد با وزن سنگین، یائسگی، چاقی و اضافه وزن و… باعث افتادگی رحم در خانم ها می شود.
علت اصلی افتادگی رحم در خانم ها، ضعیف بودن عضلات کف لگنشان است. زمانی که عضلات کف لگن ضعیف باشند، نمی توانند از رحم حمایت کنند در نتیجه رحم با توجه به اتفاقاتی که در بالا به آنها اشاره کردیم، به سمت پایین هدایت می شود. در این صورت افتادگی رحم برای خانم ها به وجود می آید. اگر پس از افتادگی رحم به پزشک مراجعه نشود، قطعا این مشکل بزرگتر و حادتر خواهد شد.
آیا بدنسازی در هر سه ماهه بارداری توصیه می شود؟
در خصوص بدنسازی در بارداری باید بگوییم درنگ نکنید و حتما آن را انجام دهید. اینکه با چه شدت و چگونه تمرین کنید باید زیر نظر متخصص زنان و زایمان و مربی بدنسازی باشد. با توجه به شرایط جسمی که دارید، وضعیت جنین، سن، وزن، ممنوعات دوران بارداری و… باید برنامه تمرین برای دوران بارداری شما طراحی و تنظیم شود.
معمولا انجام تمرینات بدنسازی در سه ماهه اول بارداری طبق روال سابق صورت می گیرد و مشکلی به وجود نمی آورد. در سه ماهه دوم و سه ماهه سوم که جنین دائما در حال وزن گرفتن است و شرایط فیزیکی شما تغییر می کند، احتمالا باید شدت تمرینات را کاهش دهید. همچنین از سایر ابزارهای ورزشی مانند باند مقاومتی استفاده کنید. بنابراین هرگز در دوران بارداری بدون نظر پزشک ورزش نکنید. همچنین از مربی خصوصی برای دریافت برنامه تمرین بارداری و اجرای صحیح حرکات کمک بگیرید؛ خصوصا اگر مبتدی هستید و سابقه فعالیت طولانی مدت در بدنسازی ندارید.
بدنسازی در بارداری چه فوایدی دارد؟
بدنسازی در بارداری فواید بسیار زیادی دارد. در اینجا به برخی از مهمترین فواید بدنسازی در بارداری اشاره می کنیم.
کمک به کاهش دردهای بارداری و زایمان راحت تر
یکی از مهمترین فواید بدنسازی در بارداری، کمک به کاهش دردهای این دوران است. تمرینات استقامتی، انجام ورزش های مختلف مثل یوگا در بارداری و… به خانم های باردار کمک می کند تا درد کمر، درد زانو، شکم درد و… را به حداقل برسانند. از طرفی خانم هایی که در طول دوران بارداری خود ورزش کرده اند و بدنشان را فعال نگه داشته اند، زایمان کم دردتر و راحت تری را تجربه می کنند.
طراحی برنامه تغذیه 🥗🍗
شخصی سازی شده بر اساس شرایط شما
سوابق ورزشی، شرایط فیزیکی و جسمی
محیط و تجهیزات ورزشی که در اختیارتان
تعداد جلسات و زمان در اختیار شما
روزمرگی و میزان فعالیت روزانه شما
بررسی گزارش آنالیز بدنی شما
شخصی سازی شده بر اساس شرایط شما
سوابق ورزشی، شرایط فیزیکی و جسمی
محیط و تجهیزات ورزشی که در اختیارتان
تعداد جلسات و زمان در اختیار شما
بررسی گزارش آنالیز بدنی شما
جلوگیری از افزایش غیر عادی وزن
کنترل وزن در دوران بارداری بسیار مهم است. تغذیه مادر باید به گونه ای باشد که نیازهای بدن خود و جنین را به خوبی تامین کند. در صورتی که مادر کالری اضافه ای دریافت کند و یا پرخوری داشته باشد، مشکلات متعددی در دوران بارداری برایش به وجود می آید. از جمله این مشکلات باید به افزایش غیر عادی وزن اشاره کنیم. بدنسازی در بارداری به خانم ها کمک می کند تا اضافه وزن غیر عادی نداشته باشند و پس از زایمان نیز در بازه زمانی کوتاه تری به وزن ایده آل شان بازگردند.
فواید بدنسازی در بارداری
کمک به بهبود کیفیت خواب
ضمن اینکه رابطه خواب و بدنسازی یک رابطه مستقیم است باید بگوییم تمرینات مقاومتی در بارداری به بهبود کیفیت خواب کمک زیادی می کند. از بین رفتن تعادل خواب در دوران بارداری عوارض بسیار بدی را برای خانم ها به دنبال دارد. یکی از ورزش هایی که به بهبود کیفیت خواب کمک زیادی می کند، بدنسازی است.
کمک به بهبود وضعیت تنفسی
حتما شنیده اید که می گویند “زن حامله دو نفس است!” بدن خانم ها در دوران بارداری تغییرات و مشکلات زیادی را به خود می بیند. یکی از این مشکلات اختلالات تنفسی و تنگی نفس است. بدنسازی در بارداری به خانم ها کمک می کند تا به وضعیت تنفسی شان بهبود ببخشند و بسیاری از مشکلات شایع دوران بارداری که مربوط به تنفس است را پشت سر بگذارند.
کمک به افزایش انرژی
بی تحرکی و یا کم تحرکی در هر شرایطی بدترین آسیب ها را به بدن می زند. از این رو لازم است تا بگوییم خانم های باردار نیز از این قضیه مستثنی نیستند. دوری از تنبلی، بی تحرکی و بی کاری توصیه همه متخصصان به خانم های باردار است. بدنسازی جزو آن دسته ورزش های ایده آلی است که به افزایش انرژی حتی در دوران بارداری کمک زیادی می کند.
درمان بسیاری از دردهای بارداری
بعضی از دردها مختص دوران بارداری هستند و با بعد از پایان این دوره، برای همیشه از بین می روند. کمر درد و زانو درد شایع ترین دردهایی است که خانم ها در طول حاملگی خود آن را تجربه می کنند. با دریافت بهترین برنامه بدنسازی برای زنان باردار می توانید به صورت اصولی و حرفه ای ورزش کنید. نتیجه این تمرینات، تقویت ماهیچه های کمر و مفاصل زانو است که باعث کاهش درد زانو و کمر در طول بارداری می شود.
کمک به حفظ سلامت مادر و جنین
از دیگر فواید بدنسازی این است که سلامت مادر و جنین حفظ می شود. تمرینات اصولی و مناسب سلامت مادر را به خطر نمی اندازند و به رشد بهتر جنین کمک می کند.
از بین برنده مشکل دیابت بارداری
یکی از شایع تری مشکلات دوران بارداری که سلامت مادر و جنین را تهدید می کند، دیابت است. بدنسازی در بارداری باعث می شود تا عواملی که سلامتتان را تهدید می کنند، کنار بزنید و بارداری سالمی داشته باشید.
خلق و خوی بهتر
طبق تحقیقات و بررسی های انجام شده باید بگوییم یکی دیگر از فواید بدنسازی در بارداری تغییرات خلق و خو است. بارداری بهترین دلیل برای افسردگی خانم ها است. تغییرات هورمونی، تغییرات بدنی و بسیاری عوامل دیگر باعث بروز افسردگی در خانم های باردار می شود. ورزش کردن و بدنسازی در بارداری باعث آزاد شدن اندروفین در بدن می شود. در نتیجه استرس و افسردگی به خوبی کنترل می شود. مادران بارداری که بدنسازی کار می کنند، خلق و خوی بهتری دارند.
رشد بهتر جنین
در دوران بارداری خلق و خو و وضعیت روحی و بدنی مادر، مستقیما روی جنین تاثیر می گذارد. بنابراین هرگز نباید آن را نادیده گرفت. یکی دیگر از تاثیرات مثبت بدنسازی کمک به رشد بهتر جنین است. با بهبود وضعیت گردش خون در بدن، جنین بهتر رشد می کند. بنابراین بدنسازی برای مادران باردار فواید بسیار زیادی دارد.
سخن پایانی
در این بخش به بررسی بدنسازی در بارداری و تاثیرات آن پرداختیم. همانطور که متوجه شدید بدنسازی هیچ تاثیر منفی بر سلامت مادر و جنین ندارد؛ حتی مزایای متعددی نیز دارد که به آنها اشاره داشتیم. توجه کنید که حتما باید برنامه تمرین بارداری را زیر نظر مربی خصوصی و پزشک معالج اجرا کنید تا از فواید آن بهره مند شوید.
منابع:
دیدگاهتان را بنویسید